Violoncellist Detmar Leertouwer heeft een grote affiniteit met en liefde voor dans en klassiek ballet. Op jeugdige leeftijd begon hij met ballet aan de Arnhemse muziekschool en zette dat twee jaar lang voort bij het Arnhems Conservatorium en Dansacademie.
Zijn herintroductie met (modern) ballet was, na een gat van 21 jaar, de premièrevoorstelling in Madrid van Por Vos Muero van choreograaf Nacho Duato, als musicus in het ensemble van Jordi Savall. Onder leiding van de Zwitserse choreograaf Philippe Olsa speelde hij in ‘Madame y Monsieur’. Met Introdans werkte hij eerder samen in Bach & Beat (Bitter Suite van Adam Hougland) en in De Dood en het Meisje van Ed Wubbe. Samen met Milou Nuyens, winnares van de Avond van de Jonge Danser en de Eurovision Young Dancer, lanceerde hij zijn muziek/dansprogramma Dialogue between a Dancer and a‘Cellist in de Waalse Kerk in Arnhem. Dit programma is ook in Italië en Duitsland uitgevoerd.
Detmar studeerde in Nederland (bij o.a. Pieter Wispelweij), Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Zwitserland. De nadruk van zijn studie aan de Schola Cantorum Basiliensis lag op de zogenaamde ‘oude muziek’.
Hij musiceerde in verschillende ensembles en samen met musici zoals Musica Antiqua Köln (Reinhard Goebel), Salzburger Hofmusik (Wolfgang Brunner), Collegium 1704, René Jacobs, Concerto Köln, Wiener Akademie (Martin Haselböck), le Concert des Nations (Jordi Savall), Barokensemble de Swaen, Holland Baroque Society, l’Orfeo Barockorchester Linz. Ook doceerde hij (barok) cello, kamermuziek en uitvoeringspraktijk aan conservatoria in Duitsland en Colombia.
Momenteel werkt Detmar Leertouwer aan een integrale registratie (Bach in Burchten) van de 6 suites voor violoncello zonder bas van Johann Sebastian Bach gefilmd op locatie in zes verschillende burchten in Nederland, Duitsland en Zwitserland.
Hij heeft een barokcello in bruikleen van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Tijdens de voorstellingen met Introdans bespeelt hij zijn moderne instrument dat gebouwd is door Tanja Brandon. Het tweede instrument in de voorstelling is in tijdelijke bruikleen van ook het NMF.
In de link bio.site/BachinCastles is er voor geïnteresseerden nog meer te vinden over Bach met o.a. een interview over Bach ‘cellosuites en het ‘juiste’ instrument voor Bach.