De Generator leidt zakelijk talent binnen podiumkunsten op
Waar er in Nederland binnen de podiumkunstensector een fijnmazig netwerk is wat betreft de begeleiding van artistieke makers, is er een zichtbaar tekort aan begeleiding van aanstormend zakelijk leiders en creatief producenten, de zogenaamde ‘mogelijkmakers’. Samen met Theater Sonnevanck, Toneelgroep Oostpol, Phion, De Nieuwe Oost, Musis & Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg & De Vereeniging Nijmegen en Zwolse Theaters slaan wij de handen ineen en zijn we gestart met De Generator: een ontwikkelingstraject voor zakelijke talenten die hun carrière naar een hoger niveau willen tillen en de sector willen versterken.
Persoonlijk traject op maat
Naast het ontbreken van de begeleiding op zakelijk gebied is er tevens een gat tussen opleiding en werkveld; de beroepspraktijk vraagt om ervaring en competenties die pas na een opleiding opgedaan kunnen worden. De culturele partners springen in dit gat en hebben acht cultuur-professionals uit Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) geselecteerd om mee te doen aan het ontwikkeltraject van De Generator. Zij staan te popelen om hun carrière naar een hoger niveau te brengen. De kandidaten uit Overijssel en Gelderland – Mijke Sekhuis bij Toneelgroep Oostpool, Frens te Kiefte, Roy Potijk, Sanne Oostenga, Vanity Roxane Lammers van Toorenburg, Lotte Zoeter, Yuna Linde, Richard Wevers – gaan een jaar lang aan de slag: ze voeren een opdracht uit bij een van de instellingen, krijgen een trainingsaanbod op maat, intervisie, een loopbaancoach en natuurlijk een heel netwerk. Het traject wordt begeleid door Schakel025 en Cultuur Academy.
De weg naar mogelijk maken
Gedurende het jaar kent het programma verschillende onderdelen. Niet alleen krijgen de deelnemers verschillende workshops en trainingen van inhoudelijke experts en gastsprekers, maar ook doen zij minimaal 20 dagen betaald ervaring op bij één van de toonaangevende podiumkunstinstellingen in Oost-Nederland. Onder begeleiding van een persoonlijke (loopbaan)coach werkt ieder naar diens persoonlijke doelen toe en worden er tijdens de groepssessies onderling ervaringen uitgewisseld. Deelnemers hoeven het dus niet alleen te doen.
De onderwerpen die tijdens het traject aan bod komen zijn onder andere (persoonlijk) leiderschap, leidinggeven, projectmatig werken en cultureel ondernemerschap. Daarnaast is er meer dan genoeg ruimte voor de onderwerpen waar de deelnemers zichzelf graag in willen verdiepen. De vraag van de deelnemers is leidend en de manier van leren vernieuwend, onder andere door de inzet van filmfragmenten die speciaal voor De Generator zijn geselecteerd. Dit brengt de kandidaten een jaar vol kennis en ervaring met als doel zichzelf te ontwikkelen tot ware zakelijk leiders en/of creatief producenten. Acht nieuwe aanwinsten die klaar zijn om de volgende stap in hun carrière te zetten. Wellicht wel bij een van de vele, nieuwe connecties die zij hebben gelegd.
Mijke Sekhuis – Toneelgroep Oostpool
“In afgelopen coronaperiode ontdekte ik onvermoede talenten bij mezelf: als klassieke zangeres en muziektheatermaker werd ik gedwongen tot meer, maar vooral ook een ander soort creatief ondernemerschap dan ik gewend was en dat ging me eigenlijk behoorlijk goed af. Ik richte o.a. het nieuwe BINGE Collective op, waarmee we een hele toffe muziekfilm maakten, en midden in die flow kwam de oproep voor de Generator langs. Ik wist meteen dat het zou passen: een unieke kans om me op het zakelijke vlak te ontwikkelen én de grote culturele gezelschappen/instellingen nu eens niet als performer, maar juist van de organisatorische kant te leren kennen. Tot nu toe is het een ontzettend leuk en leerzaam traject, met training op maat, fijne collega-generatoren en een super leuke en uitdagende werkervaringsplek waar ik niet alleen een kijkje in de keuken krijg, maar ik ook echt mag meedoen en bij kan dragen. De Generator belooft voor mij zo een heel mooie opstap naar een -onverwacht- nieuw toekomstperspectief te worden!”
Samenwerking binnen het netwerk
Het traject komt voort uit de Proeftuin Productie Jeugdtheater en Dans en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen en de eerder genoemde partners Toneelgroep Oostpool, Theater Sonnevanck, Introdans, Phion, De Nieuwe Oost, Musis & Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen en Zwolse Theaters.
Deel dit artikel:
Draag bij
Introdans is er voor iedereen. We zetten ons met hart, ziel en heel veel vakmanschap in nog meer mensen en doelgroepen enthousiast te maken voor de danskunst. Iedere bijdrage – groot en klein – helpt ons bij het waarmaken van deze ambitie. Maak dit samen met ons mogelijk en draag bij!