Ontdek meer over de voorstelling en wat er allemaal achter de schermen te beleven valt.
Carmen is de naam van de nieuwe voorstelling van Introdans. Deze voorstelling is voor het eerst in Nederland te zien. Het is een gedanst verhaal dat zich afspeelt in Sevilla, een stad in Spanje. Carmen woont hier, net zoals haar twee geliefden Don José en Escamillo. Bekijk alvast de trailer van de voorstelling voor een kleine sneak preview.
Interactieve opdracht: maak een ervaringsbord
Maak een ervaringsbord over het leven van Carmen:
– Welke kleding heeft iedereen aan?
– Hoe ruikt het in de stad waar Carmen zich afspeelt?
– Wat zie je er allemaal?
– Hoe praten ze?
– En wat zijn de eigenschappen van de karakters?
Schrijf, knutsel, knip en plak dit op een groot vel papier en bespreek dit met elkaar in de klas of thuis.
Lees in het stripverhaal wat Carmen allemaal meemaakt. Piet Paris maakte de tekeningen bij het verhaal. Hij is een bekend mode-illustrator, iemand die modieuze kleding tekent.
In 1845 schreef Prosper Mérimée het verhaal Carmen. Dertig jaar later bedacht de bekende componist Georges Bizet muziek bij het verhaal en werd het een opera. De eerste voorstellingen waren geen succes, het publiek vond Carmen maar een losbol. Mannen mochten in die tijd doen waar ze zin in hadden, vrouwen niet.
Tegenwoordig zijn de meningen veranderd en is Carmen één van de beroemdste opera’s. Carmen wordt nu gezien als een sterke, onafhankelijke vrouw die zich door niemand laat binden. Het verhaal en de muziek van Carmen is heel vaak gebruikt voor films, nieuwe operaversies – zoals een Hip Hopera met Beyoncé, toneelstukken, musicals, schilderijen, ‘Carmen on Ice’ en liedjes van bijvoorbeeld Stromae en Lana del Rey.
Kom hier alles te weten over Gustavo. Hij is de persoon die de voorstelling Carmen bedacht heeft. Zie hem onder andere aan het werk met de dansers van Introdans en lees waar hij bang voor is. Klik op zijn foto en open zijn vriendenboekje.
Naam
Gustavo Ramírez Sansano
Leeftijd
44 jaar
Ik ben geboren in..
San Fulgencio, Alicante, Spanje
Ik hou van dansen omdat..
Geen precieze reden maar ik kan mijn leven niet voorstellen zonder dans
Ik ben fan van..
Iedereen die voor zijn passie werkt
Ik ben bang voor..
Slangen en kleine insecten
In mijn broodtrommel vind ik het liefst..
Brood, olijfolie en serranoham
Wat is het eerst wat je doet als je na een lange dag werken thuis komt?
Naar het nieuws kijken
Ken je iemand met de naam Carmen?
Heel veel mensen. In Spanje is Carmen een veel voorkomende naam
Een leuk weetje over mij is..
Ik ben niet de meest uitbundige persoon die er is. Ik ben rustig en terughoudend
Als je goed hebt opgelet, heb je al kunnen lezen wie de muziek voor de voorstelling Carmen bedacht en gemaakt heeft. Dat is Georges Bizet. Voor de Introdansvoorstelling van Carmen heeft de choreograaf, Gustavo, ervoor gekozen om George’s muziek zonder tekst te gebruiken.
Waarom kiest de choreograaf hiervoor?
Gustavo wil dat de dans het verhaal van Carmen vertelt en niet dat de tekst alles al verklapt.
Wil je muziek horen uit de voorstelling, klik dan op de verschillende pijltjes. Komt de muziek je bekend voor?
Het verhaal van Carmen wordt verteld in een zwart-witte wereld.
Kijk maar eens naar de foto’s op deze pagina.
Gustavo, de choreograaf, heeft hier expres voor gekozen, omdat hij het verhaal net als op een leeg tekenvel opnieuw tot leven wilde brengen. Er zijn al zoveel versies van Carmen en hij wilde een totaal andere versie maken. Zonder de overbekende Spaanse elementen als de kleur rood, stippen en castagnetten: een soort houten schelpen die je op elkaar kunt laten klappen.
Interactieve opdracht: zelf aan de slag als kostuumontwerper
De kostuums van de voorstelling Carmen zijn allemaal in zwart-wit. Als jij de bedenker van de voorstelling zou zijn, welke kleuren geef jij de kostuums dan?
Bonus: print één van de striptekeningen van Carmen uit en kleur het in.
Zoals je op de foto’s ziet is het decor niet alleen in zwart wit, maar heeft het ook veel rechte lijnen en je herkent misschien zelfs afbeeldingen van een vrouw en een stier. De Spaanse decorontwerper Luis Crespo heeft dit decor bedacht en liet zich inspireren door de beroemde Spaanse kunstenaar Pablo Picasso.
Interactieve opdracht
Kijk nog eens naar de foto van het decor en naar het schilderij hierboven van de kunstenaar Pablo Picasso. Kun je zien dat Luis Crespo, de decorontwerper werd geïnspireerd door Picasso? Omschrijf de overeenkomsten en verschillen.
Voor de voorstelling Carmen hebben de dansers van Introdans drie maanden lang heel hard geoefend.
Bekijk het filmpje en zie de dansers tijdens het repeteren in de dansstudio en zie hoe Gustavo (de choreograaf) de dansers aanwijzingen en tips geeft.
De dansers van Introdans laten zien wat je kunt verwachten als je naar het theater gaat.
We hopen dat je het leuk vond!
Om na te genieten van de voorstelling hebben we nog een paar leuke opdrachten voor je.
Opdracht 1: Carmen is een sterke vrije vrouw die niet met zich laat sollen; hoe zie je dit terug in de voorstelling? Ken je iemand in je omgeving die ook sterk en vrij is en die niet met zich laat sollen
Opdracht 2: Pak je ervaringsschets erbij; komt je ervaringsschets overeen met wat je gezien hebt op het podium, wil je nog dingen toevoegen of juist weghalen? Bespreek dit met elkaar.
Opdracht 3: In de voorstelling zie je drie hoofdpersonen: Carmen, Don José en Escamillo. Welke hoofdpersoon zou jij willen zijn en waarom?
Opdracht 4: Kijk nogmaals naar het stripverhaal van Piet Paris. Als je een nieuw einde voor Carmen zou verzinnen, hoe zou Carmen dan aflopen? Teken een nieuw einde en schrijf erbij wat er gebeurt.
Dansgezelschap Introdans uit Arnhem is in 1971 opgericht door Ton Wiggers en Hans Focking. Ton Wiggers begon met het geven van balletlessen in zijn woonkamer in Arnhem. Nu, 51 jaar later, wordt Introdans geleid door Roel Voorintholt en Marieke van ’t Hoff en is het uitgegroeid tot één van de bekendste en grootste moderne dansgezelschappen van Nederland!
Er werken bijna 80 mensen bij Introdans: dansers, balletmeesters, choreografen, technici, kostuummedewerkers, dansdocenten en publiciteits- en marketing medewerkers.