Duik in de wereld van Introdans en Swan Lake!

Ontdek meer over de voorstelling en wat er allemaal achter de schermen te beleven valt.

Over de voorstelling

Swan Lake is de naam van de nieuwe voorstelling van Introdans. Misschien heb je wel eens van het Zwanenmeer gehoord, het is één van de beroemdste balletvoorstellingen van de wereld. Er bestaan verschillende versies van en Introdans danst de versie die is bedacht door choreograaf Stijn Celis.
Kijk naar het filmpje voor een sneak peek van de voorstelling.

Het verhaal van Swan Lake

Kijk naar de plaatjes en lees waar het verhaal over gaat. Swipe verder om alles te bekijken! Heb je alles gezien en gelezen, dan word je beloond met de hele kijkplaat. Hierop vind je van alles terug uit de voorstelling. Van de karakters tot het decor. Kijk maar eens goed! Heb je prins Siegfried al gespot? Piet Paris maakte deze kijkplaat. Hij is een bekende mode-illustrator, iemand die mode-tekeningen maakt.
In Swan Lake maak je kennis met prins Siegfried. Hij moet koning worden en trouwen van zijn moeder, de machtige koningin. Maar prins Siegfried wil dat helemaal niet.
De prins vlucht weg van zijn moeder naar een meer in de bergen. Hier ziet hij een groep witte zwanen en ontmoet hij Odette. Zij is door tovenaar Roodbaard betoverd in een witte Zwaan. De prins wordt verliefd op Odette en de vrijheid die ze heeft.
Prins Siegfried wil trouwen met Odette. De betovering van Odette zal dan verbroken worden, waardoor ze terug verandert in een mens. Samen zullen ze een machtige koning en koningin zijn. Roodbaard wil dit tegenhouden, omdat hij alle macht wil overnemen.

 

Roodbaard bedenkt een list. Hij verkleedt de zwarte zwaan Odile als Odette. De prins denkt dat het Odette is en kiest voor haar. Nu blijft Odette voor altijd een zwaan.
Gelukkig komt prins Siegfried achter het bedrog en trouwt hij niet met Odile. Daar laat Roodbaard het niet bij zitten. Hij verkleedt zich als dokter en verandert de prins in een zwaan. De prins gaat terug naar het meer en ziet Odette. Eindelijk kunnen ze samen zijn!
Opdracht
– Print de kijkplaat (die vind je hier)
– Knip alles uit wat je leuk en interessant vindt
– Pak een groot wit papier en plak al je knipsels op hoe je wilt
– Schrijf/kleur/teken erbij wie wat en iedereen is

De karakters

Leer de hoofdpersonen uit de voorstelling kennen. Swipe en klik op de foto’s en ontdek meer over Prins Siegfried, de Koningin, Odette en Tovenaar Roodbaard.

Van Zwanenmeer naar Swan Lake

Het Zwanenmeer wordt ook wel het ballet der balletten genoemd, omdat mensen over  de hele wereld het dansstuk kennen. Jij ook?
Toen het Zwanenmeer in 1877 in première ging in Moskou, vond het publiek de muziek te moeilijk, het verhaal te verwarrend en de dans niet goed genoeg. Achttien jaar later was er een nieuwe versie van het Zwanenmeer te zien. Hier waren de mensen veel positiever over.
Het Zwanenmeer is nu uitgegroeid tot één van de belangrijkste klassieke balletten ter wereld en wordt gebruikt in balletvoorstellingen, films, boeken en zelfs in de popmuziek. Het verhaal, de muziek en de choreografie komen bijvoorbeeld terug in het nummer Sorry van Beyoncé.

 

Kijk hier naar een scene uit het klassieke originele Zwanenmeer zoals het al 150 jaar wordt gedanst

De choreograaf

Stijn Celis heeft de dans en decors van Swan Lake bedacht. Alle dansbewegingen bij elkaar noem je een choreografie. Daarom heet Stijn de choreograaf.
Bekijk het filmpje om Stijn aan het werk te zien.
Klik op de foto van Stijn om zijn vriendenboekje te lezen. Waar komt hij vandaan? Waar is hij fan van?

De muziek

Bijna 150 jaar geleden bedacht de Russische componist Tsjaikovski [tjai-kov-ski] de muziek voor het Zwanenmeer. In zijn tijd werd balletmuziek niet serieus genomen, omdat er vooral op gedanst moest worden en dus niet te moeilijk mocht zijn. Tsjaikovski was het hier niet mee eens en vond juist dat de muziek samen met de dans een verhaal kon vertellen. Met zijn werk maakte Tsjaikovski Rusland belangrijk als een echt balletland en veranderde hij het ballet voor altijd.
Leuk weetje! Tsjaikovski hield al zijn hele leven van dansen. Hij deed zelfs ballerina’s na voor zijn familie en later voor zijn klasgenoten.
Wil je muziek horen uit de voorstelling, klik dan op de verschillende pijltjes. Komt de muziek je bekend voor?

De kostuums

Swan Lake dragen de Introdansers veel kleurrijke kostuums. Er zijn verschillende karakters en ieder karakter heeft zijn eigen bijpassende kostuum. Slechterik Roodbaard heeft zelfs meerdere kostuums.
Swipe en klik op de video’s om te zien hoe onze kostuummedewerker Helma hard werkt aan de kostuums voor Swan Lake.

Het decor

In Swan Lake zie je veel verschillende achtergronden. Die noemen we het decor. Kijk maar eens naar de foto’s. Net als met de kostuums, worden decor en voorwerpen gebruikt om het verhaal van de voorstelling beter te vertellen en te begrijpen.
Zie je die grote rotsblokken? Ze lijken heel zwaar, maar het zijn opblaasbare rotsblokken! Zo kunnen de mensen van de techniek het decor makkelijk op en van het podium tillen.
Wist je dat Stijn Celis, de bedenker van de voorstelling, ook de decor-ontwerper is?
Opdracht
– Swipe door de foto’s en zoek twee attributen en twee decorstukken.
– Wat is het verschil tussen decor en attributen?

Achter de schermen

Voor  Swan Lake hebben de dansers van Introdans drie maanden lang heel hard geoefend.
Bekijk de video over drie dansers die repeteren in de stutio en meer vertellen over hun karakter.

Wie dansen er mee?

Wat dragen onze dansers het liefst, wat vinden ze graag in hun broodtrommel
en van wie zijn ze fan? Klik op de danser en ontdek.

Doe mee!

Dans mee met onze speciale Swan Lake dans! Zorg dat je genoeg ruimte hebt (zet alles waar je over kunt vallen of tegenaan kunt botsen aan de kant), klik op het filmpje en leer dezelfde bewegingen als de dansers van Introdans uit Swan Lake. Succes en veel plezier!

Je bezoek aan het theater

De dansers van Introdans laten zien wat je kunt verwachten als je naar het theater gaat.

Na de voorstelling

We hopen dat je het leuk vond!
Om na te genieten van de voorstelling hebben we nog een paar leuke opdrachten voor je.
(Klik hier om de opdrachten te bekijken)

Over Introdans

Dansgezelschap Introdans uit Arnhem is in 1971 opgericht door Ton Wiggers en Hans Focking. Ton Wiggers begon met het geven van balletlessen in zijn woonkamer in Arnhem. Nu, 51 jaar later, wordt Introdans geleid door Roel Voorintholt en Marieke van ’t Hoff en is het uitgegroeid tot één van de bekendste en grootste moderne dansgezelschappen van Nederland!
Er werken bijna 80 mensen bij Introdans: dansers, balletmeesters, choreografen, technici, kostuummedewerkers, dansdocenten en publiciteits- en marketing medewerkers.