Duik in de wereld van Introdans en De Notenkraker! 

Ontdek meer over de voorstelling en wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

TIP: klik op het potloodje en maak een opdracht!

Over de voorstelling

De Notenkraker is de nieuwe dansvoorstelling van Introdans. Ga mee op een betoverende reis vol dans, kleurrijke kostuums en een droomdecor. Introdans presenteert een moderne versie van dit ballet, van de Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen.

Opdracht 1

De dansvoorstelling heet De Notenkraker. Daarnaast is de Notenkraker ook één van de hoofdpersonen. Maar wat is een Notenkraker eigenlijk?

  1. Zoek op wat een notenkraker is en wat de betekenis ervan is.
  2. Past het antwoord bij de Notenkraker uit de voorstelling? Waarom wel/niet?

Het verhaal

De tekeningen van illustrator Piet Paris vertellen het verhaal:
Marie gaat naar een bal. Ze voelt zich een vreemde tussen de andere gasten. Niemand wil met haar dansen.

De mysterieuze meneer Drosselmeier verschijnt met een magische kast. Dit is een toegangspoort tot een wereld vol Notenkrakers, muizen en kopieën van hemzelf. Marie wil in de kast stappen, maar wordt tegengehouden. Drosselmeier vindt haar te onzeker.

De Rattenkoning gaat een gevecht aan met Drosselmeier en zijn leger. Plotseling verschijnt een prins die Marie bloemen aanbiedt. Hij wil haar meenemen in de kast, maar ze twijfelt.

Marie komt in een nachtmerrie vol spiegels terecht. Ze slaat een spiegel stuk omdat ze zichzelf niet mooi vindt. Ze verzamelt al haar moed en stapt in de magische kast.

In de wereld achter de kast belandt Marie aan het Bloemenhof van de prins. De prins komt terug van de strijd. Marie opent haar hart voor hem. Ze krijgt nog een kans om het goed te maken met zichzelf. Ze omarmt haar spiegelbeeld en groeit uit van meisje tot een jonge vrouw.

Marie wordt wakker op het bal. Een wel heel vertrouwde jongeman stapt uit de kast. Ze dansen samen een duet. De noot is gekraakt!

 

Opdracht 2

Print de tekeningen van het verhaal uit, hussel ze door elkaar en leg ze daarna weer terug in de goede volgorde. Is het je gelukt om het verhaal weer compleet te maken?

De karakters

Leer de hoofdpersonen uit de voorstelling kennen. Swipe en klik op een foto en lees meer over Marie, Drosselmeier en de Notenkraker prins. 

Opdracht 3

Marie is op zoek naar wie ze echt is. Wie ben jij? Knutsel een zelfportret. Hoe zie je eruit, welke kleuren passen bij je, hoe kijk je, welke dingen vind je leuk om te doen, etc.

Toen en nu

In 1816 schreef de Duitse E.T.A. Hoffmann het sprookje De Notenkraker en de Muizenkoning, later werd het een betoverend ballet. In het originele verhaal krijgt Clara een magische Notenkraker en belandt ze in een winterwereld vol levend speelgoed. In de moderne Introdans-versie heet ze Marie, een tiener die via een magische kast naar een andere wereld reist om zichzelf te vinden.

 

Opdracht 4

In de originele balletvoorstelling van De Notenkraker gaat Marie naar Snoepgoedland. Hoe zou dit eruit zien? Beschrijf, knutsel, beeld uit wat er allemaal te zien/horen/voelen/ruiken is.

De choreograaf

Jeroen Verbruggen heeft deze moderne versie van het ballet De Notenkraker bedacht. Hij wordt een choreograaf genoemd. Neem een kijkje achter de schermen bij de repetities.

Klik op de foto van Jeroen en lees in zijn vriendenboekje waar hij vandaan komt en waarom hij van dansen houdt.

De muziek

Ruim 130 jaar geleden componeerde de Rus Pjotr Iljitsj Tsjaikovski de muziek voor De Notenkraker. Hoewel het verhaal hem niet direct inspireerde, creëerde hij toch betoverende stukken. Deze muziek behoort tot de bekendste ter wereld en wordt gebruikt in ballet, reclames en films, zoals Disney’s Peter Pan.

Klik op de pijltjes om muziek uit de voorstelling te horen. Herken je het?

Opdracht 5

Luister (nog een keer) naar de muziek uit de voorstelling; Wat denk je dat er op deze muziek gebeurt? Zijn er veel of weinig dansers op het podium? Zijn ze boos of juist heel blij? Dansen ze langzaam of snel?

De kostuums

De voorstelling bevat diverse kostuums, maskers, schoenen en hoofddeksels. Alle Introdansers wisselen minstens één keer, waarvoor negen kostuumkisten nodig zijn. De kostuums zijn ontworpen door Yassen en Livia uit Parijs, die ook voor Beyoncé en Lady Gaga werken!

Opdracht 6

Bekijk de kostuums van de voorstelling. Passen ze goed bij het verhaal van De Notenkraker? Waarom wel/niet?

Het decor

Het decor speelt een rol in het vertellen en begrijpen van het verhaal. Soms blijft het hetzelfde, soms verandert of verplaatst het. De technici zorgen hiervoor.

Opdracht 7

De techniekmensen van Introdans zetten de rookmachines regelmatig aan het werk tijdens De Notenkraker. Waarom zou dat zijn denk je? Waar zorgt het gebruik van rook voor en wat voor effect geeft het?

Achter de schermen

Voor de voorstelling De Notenkraker hebben de dansers van Introdans drie maanden lang heel hard geoefend. In het filmpje zie je hoe dat oefenen eruitziet. 

Wie dansen er mee?

Wat dragen onze dansers het liefst tijdens het dansen, wat vinden ze graag in hun broodtrommel en van wie zijn ze fan? Klik op de danser en ontdek!

Doe mee!

Dans mee met onze speciale Notenkraker dans! Zorg dat je genoeg ruimte hebt (zet alles waar je over kunt vallen of tegenaan kunt botsen aan de kant), klik op het filmpje en leer dezelfde bewegingen als de Introdansers uit de voorstelling De Notenkraker. Succes en veel plezier!  

Je bezoek aan het theater

De dansers van Introdans laten zien wat je kunt verwachten als je naar het theater gaat.

Over Introdans

Introdans werd in 1971 opgericht door Ton Wiggers en Hans Focking. Ze begonnen met balletlessen in de woonkamer. Ruim 50 jaar later is het gezelschap o.l.v. Roel Voorintholt en Marieke van ’t Hoff uitgegroeid tot een van de grootste dansgezelschappen van Nederland, met 80 medewerkers.

Opdrachten na de voorstelling

  • Aan het einde van de voorstelling De Notenkraker zie je dat Marie wakker wordt in de kast. Denk je dat Marie alles wat ze heeft meegemaakt gedroomd heeft of niet? Leg uit waarom je dit denkt.
  • Marie ziet zichzelf tijdens het dansen meerdere keren op verschillende manieren in de spiegel. Ga eens voor de spiegel staan. Zie hoe je spiegelbeeld precies doet wat jij doet. Zwaai naar jezelf en zie hoe je terugzwaait, kom dichterbij en ga verder weg; wat is het effect? Wat voor bewegingen kun je nog meer doen met je spiegelbeeld? Op deze manier maak je je eigen spiegelduet!

Het Introdans gebouw

Het gebouw van Introdans in Arnhem is een dynamische en creatieve hub waar niet alleen de repetitiestudio’s zijn gevestigd, maar ook kantoren voor marketing, productie, kostuums, techniek en directie onder één dak samenkomen.