Duik in de wereld van Introdans en De Notenkraker! 

Ontdek meer over de voorstelling en wat er allemaal achter de schermen gebeurt.  

Over de voorstelling

De Notenkraker is de naam van de nieuwe dansvoorstelling van Introdans. Tijdens de voorstelling word je meegenomen op een betoverende reis vol dans, kleurrijke kostuums en dromenland decor. 
Er bestaan verschillende versies van De Notenkraker en Introdans danst de versie van de Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen. 

Het verhaal van De Notenkraker

Marie gaat naar een dansfeest. Hier heeft ze veel zin in, maar het wordt geen leuke avond. Niemand wil met Marie dansen, omdat ze anders is dan de andere meisjes. ©Piet Paris
Een speciale gast, meneer Drosselmeier, komt op het feest en nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen in zijn magische kast. Deze kast is een ingang naar een bijzondere wereld waar Notenkrakers, bloemendansers en kopieën van Drosselmeier en Marie wonen. Marie wil ook naar deze bijzondere wereld, maar dat mag niet van Drosselmeier. ©Piet Paris
Plotseling komt de Notenkraker met een bos bloemen uit de magische kast. Hij nodigt Marie uit om mee te komen naar zijn wereld, maar ze gaat niet mee. Ze vindt het te spannend. ©Piet Paris
Marie ziet zichzelf terug in heel veel spiegels. Ze is niet blij met wat ze ziet en kijkt het liefst niet. Marie vecht met haar bos bloemen tegen haar spiegelbeeld. Uiteindelijk verzamelt ze al haar moed en stapt ze toch in de magische kast. ©Piet Paris
In de wereld achter de magische kast neemt de Notenkraker Marie mee op reis en samen beleven ze de vreemdste avonturen. De tijd vliegt voorbij en Marie leert van zichzelf te houden. Ook wordt ze verliefd op de Notenkraker, die uiteindelijk een Prins blijkt te zijn. ©Piet Paris
Marie wordt wakker op het dansfeest in de echte wereld. Ze denkt dat ze alles gedroomd heeft, maar plotseling komt de Prins uit de magische kast tevoorschijn. Marie en de Prins zijn heel blij en gelukkig dat ze elkaar weer zien en samen dansen ze een prachtig duet. ©Piet Paris

 

De karakters

Leer de hoofdpersonen uit de voorstelling kennen. Swipe en klik op een foto en leer meer over Marie, Drosselmeier en de Notenkraker prins. 

Toen en nu

In 1816 schreef de Duitse E.T.A. Hoffmann het sprookje De Notenkraker en de Muizenkoning. Bijna tachtig jaar later werd het een kleurrijk en betoverend ballet. In het originele verhaal krijgt Clara met Kerst een magische Notenkraker, waardoor ze in een winterwereld vol levend speelgoed en snoep belandt.
In de versie van Introdans heet Clara Marie en is ze een tiener. Ze reist via een magische kast naar andere werelden, op zoek naar zichzelf. Hier ontmoet ze geen speelgoed of snoep, maar versies van zichzelf en anderen.In alle versies van De Notenkraker vervagen de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid. Weet jij wat echt is? Jeroen Verbruggen, de choreograaf, bedacht deze voorstelling.

 

De choreograaf

Jeroen Verbruggen is de persoon die de voorstelling De Notenkraker bedacht heeft. Dat wordt ook wel een choreograaf genoemd.   
Klik op de foto van Jeroen en lees in zijn vriendenboekje waar hij vandaan komt en waar hij bang voor is. 

De muziek

Iets meer dan 130 jaar geleden bedacht de populaire Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski de muziek voor de Notenkraker. Het bedenken ging niet makkelijk, omdat het verhaal van de Notenkraker hem niet enthousiast maakte. Maar toch kwam Tsjaikovski met betoverende nummers. De muziek van de Notenkraker is één van de meest bekende en meest gebruikte muziek. Het is niet alleen te horen in verschillende balletvoorstellingen, maar ook in reclames en films, zoals bijvoorbeeld Disney’s Peter Pan. 
Klik op de verschillende pijltjes om muziek uit de voorstelling te horen. Komt de muziek je bekend voor? 

De kostuums

Tijdens de voorstelling de Notenkraker zie je veel kostuums. Dit zijn niet alleen kleren, maar ook (mond)maskers, schoenen, dingen voor op het hoofd en dingen om het lijf. Alle Introdansers wisselen tijdens de dansvoorstelling minimaal één keer van kostuum en er zijn wel negen grote kostuumkisten nodig om alle kleding mee naar de theaters te nemen.  
De kostuums zijn gemaakt door Yassen en Livia uit Parijs. Dit tweetal heeft ook kleding mogen maken voor bekende sterren. Kijk maar eens naar de foto hirnaast/onder/boven. 

Het decor

Kostuums zijn belangrijk voor het vertellen en begrijpen van het verhaal van een voorstelling. Ook het decor helpt hier bij mee. Soms blijft het decor de hele voorstelling hetzelfde, maar het kan ook zijn dat het verandert of verplaatst wordt op het podium. Vaak zorgen de mensen van de techniek hiervoor.  

Achter de schermen

Voor de voorstelling De Notenkraker hebben de dansers van Introdans drie maanden lang heel hard geoefend. In het filmpje zie je hoe dat oefenen eruitziet. 

Wie dansen er mee?

Wat dragen onze dansers het liefst tijdens het dansen, wat vinden ze graag in hun broodtrommel en van wie zijn ze fan? Klik op de danser en ontdek. Dans mee met onze speciale Notenkraker dans! Zorg dat je genoeg ruimte hebt (zet alles waar je over kunt vallen of tegenaan kunt botsen aan de kant), klik op het filmpje en leer dezelfde bewegingen als de Introdansers uit de voorstelling De Notenkraker. Succes en veel plezier!  

Doe mee!

Dans mee met onze speciale Notenkraker dans! Zorg dat je genoeg ruimte hebt (zet alles waar je over kunt vallen of tegenaan kunt botsen aan de kant), klik op het filmpje en leer dezelfde bewegingen als de Introdansers uit de voorstelling De Notenkraker. Succes en veel plezier!  

Je bezoek aan het theater

De dansers van Introdans laten zien wat je kunt verwachten als je naar het theater gaat.

Over Introdans

Dansgezelschap Introdans uit Arnhem is in 1971 opgericht door Ton Wiggers en Hans Focking. Ton Wiggers begon met het geven van balletlessen in zijn woonkamer in Arnhem. Nu, 51 jaar later, wordt Introdans geleid door Roel Voorintholt en Marieke van ’t Hoff en is het uitgegroeid tot één van de bekendste en grootste moderne dansgezelschappen van Nederland!
Er werken bijna 80 mensen bij Introdans: dansers, balletmeesters, choreografen, technici, kostuummedewerkers, dansdocenten en publiciteits- en marketing medewerkers.
Bedankt en tot ziens in het theater!