Na een bruisend jubileumjaar waarin we ons vijftigjarig bestaan feestelijk hebben gevierd, maken we ons op voor een nieuw theaterseizoen 2023-2024. Met ingang van het huidige seizoen zijn onze twee ensembles samengevoegd tot één groot ensemble dat naast bijzondere producties met nieuw werk en repertoirestukken ook grootschalige familievoorstellingen voor jong tot oud presenteert. Hiermee kunnen we optimale zaalbezettingen realiseren en verleiden we (nieuw) publiek de weg naar het theater te maken. Ons motto daarbij is topklasse voor iedereen!
Introdans is een reizend gezelschap met internationaal toonaangevend dansrepertoire, waarmee zowel een volwassen als een jong publiek wordt bediend. Eigentijdse moderne dans voor een brede smaak en een groot publiek. Ontmoeting, educatie, participatie en inclusie zijn al jarenlang verankerd in ons werk. Het publiek is daarbij altijd uitgangspunt. We beogen een blijvende relatie tussen dans, ons gezelschap en het publiek en daarin sluiten we niemand uit. De danskunst als doel op zich om van te genieten en tevens als middel om mensen erbij te laten horen, te verbinden en mee te laten doen. Daar werken we graag aan, samen met jullie – de theaters – en al onze partners!
Voor seizoen 2023-2024 hebben we een mooi programma-aanbod samengesteld dat bestaat uit bewezen kwaliteitsstukken van gerenommeerde choreografen en van nieuw bijzonder werk. Inclusief een familievoorstelling (6+) die tevens als schoolvoorstelling te boeken is.
De programma’s die u kunt boeken zijn:
Bekijk hieronder vast een korte videocompilatie!
In verband met de verbouwing van Stadstheater Arnhem gaan we dit seizoen niet in onze eigen stad in première maar in Doetinchem, Apeldoorn en Nijmegen.
Een avondvullend programma met drie werken van toonaangevende choreografen Sidi Larbi Cherkaoui (Fall en Pure) en Akram Khan (Kaash).
Fall – choreografie Sidi Larbi Cherkaoui
Sidi Larbi Cherkaoui is een Belgische choreograaf met een grote internationale reputatie in de hedendaagse dans. Hij creëerde Fall voor Opera Ballet Vlaanderen in 2015, zijn eerste werk voor dat gezelschap in zijn rol als artistiek directeur ballet en gelijk één van zijn meesterwerken. Cherkaoui, die ook bekendheid geniet met zijn eigen gezelschap Eastman, werd afgelopen zomer artistiek directeur bij Le Grand Théâtre de Genève in Zwitserland. Introdans is trots op de bijzondere samenwerking met deze choreograaf. Zijn vloeiende, organische danstaal en de voor hem zo kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen, voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Cherkaoui bouwt bruggen tussen oost en west, tussen verschillende culturen en verbindt dans met andere kunstvormen. Hij slaagt er als geen ander in om beladen thema’s als anders-zijn, collectiviteit, de zoektocht naar identiteit, geloof en verlangen in indrukwekkende verhalen te vatten. Hij kreeg belangrijke internationale dansprijzen en werd ook buiten de danswereld opgemerkt; zo maakte Cherkaoui verschillende choreografieën voor videoclips van popqueen Beyoncé.
Fall verwijst naar de vallende en verkleurende herfstbladeren en het continue spel van het (dansers-)lichaam met de zwaartekracht. Het stuk wordt gedanst op de verleidelijke, meditatieve en hypnotiserende muziek van componist Arvo Pärt, grootmeester van het minimalisme. De eenvoud binnen complexe structuren, die Pärt als rust omschrijft, inspireerde Sidi Larbi Cherkaoui tot het creëren van vloeiende bewegingen waarin nooit een halt zit. Cherkaoui ontwikkelde cycli van vallen, opstaan en herrijzen, die uiteindelijk verandering teweegbrengen. Iedereen is elkaars medestander in deze krachtmeting met de zwaartekracht. Nederlandse première: 22 september 2023.
De pers schreef over Fall:
“Een rijke sensuele choreografie, complex en interessant. Als bladeren op de adem van de wind bewegen de lichamen van hoog naar laag. Wervelen in spiralen rond elkaar in een deinende zee van beweging, waarbij de onwaarschijnlijke souplesse van de dansers op de voorgrond treedt. Deze choreografie vereist echt het onderste uit de kan van de dansers.” – Klassiek-centraal.be
Pure – choreografie Sidi Larbi Cherkaoui
Pure is een lyrisch, virtuoos en ontroerend duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema’s zuiverheid, reiniging en relaties. Binnen het oeuvre van Cherkaoui neemt het duet een prominente plaats in. In de choreografie beschildert de vrouw zichzelf met Japanse tekens, die door de man vervolgens telkens worden uitgewist. Het is alsof hij de sporen wil corrigeren die het leven op haar hebben achtergelaten, of haar wonden wil helen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren. Het stuk wordt gedanst op Japanse en Koreaanse traditionele muziek. De wereldpremière van Pure was op 6 september 2011 in Londen. Introdans bracht het stuk naar Nederland in februari 2019 en herneemt het nu met veel plezier voor dit herfstprogramma.
De pers schreef over Pure:
“Overtuigend uitgevoerd.” – Parool
“Een heel gave parel.” – Dagblad van het Noorden
Kaash – choreografie Akram Kahn
Introdans bracht Kaash, van danser en choreograaf Akram Khan, in oktober 2020 naar de Nederlandse theaters. Helaas is door corona de voorstelling destijds maar heel weinig gespeeld. Daarom presenteren we het werk opnieuw vol trots in het najaar van 2023. De Brits-Bengaalse Khan maakt deel uit van de internationale top van meest succesvolle en meest gevraagde eigentijdse choreografen. Zijn productie Kaash, die in 2002 Khans doorbraak inluidde, stond al jaren op de verlanglijst van artistiek directeur Roel Voorintholt. Er zijn, buiten Khans eigen groep, wereldwijd maar twee andere gezelschappen die het werk mogen uitvoeren. Khan bouwt in zijn choreografieën op indrukwekkende wijze bruggen tussen de klassieke Indiase kathakdans en hedendaagse dansstijlen.
Voor Kaash (dat in het Hindi ‘als’ betekent) putte hij inspiratie uit de scheppende én vernietigende kracht van de Hindoegod Shiva. In het uiterst dynamische werk laten de dansers de strakke geometrische patronen ademen en zuigen, met als blikvangers armen die scherp door de lucht snijden. De dansers lijken daarbij zowel beschermd als belaagd te worden door het zwarte vierkant op de achtergrond. Dit ‘gapende gat’, begin van alles of niets, is een decorontwerp van de gerenommeerde beeldend kunstenaar Anish Kapoor. De opzwepende muziek voor Kaash werd gecomponeerd door Nitin Sawhney, die eerder samenwerkte met onder anderen Paul McCartney en Sting. Kaash werd in 2002 onderscheiden met de Britse Critics’ Circle National Dance Award voor ‘Best modern choreography’.
De pers schreef over Kaash:
“Kaash is episch, geconcentreerd en van grote schoonheid.” – The Daily Telegraph
“Een vuurwerk van beweging en klank. De dansers excelleren. Wat een intrigerende taal en fantastische beheersing!” – de Volkskrant.
Pure © Hans Gerritsen
Pure © Hans Gerritsen
Pure © Hans Gerritsen
Kaash © Hans Gerritsen
Kaash © Hans Gerritsen
Kaash © Hans Gerritsen
Een nieuwe traditie bij Introdans: elk jaar rond kerst maken we een nieuwe familievoorstelling voor het héle gezin. Een klassieker uit de danstraditie in een hedendaags jasje zoals alleen Introdans dat kan. Dit seizoen zal dat Carmen zijn, en voor seizoen 2023-2024 wordt het Swan Lake. We presenteren deze groots gemonteerde voorstelling met het totale tableau, ruim twintig dansers in een oogstrelend decor en op de originele, ontroerende en majestueuze muziek van Tsjaikovsky.
De choreografie is van de Belgische choreograaf Stijn Celis. Celis maakte deze innovatieve eigentijdse versie van Swan Lake eerder voor Bern Ballet en Ballett Theater Basel. Zijn versie – vol humor – is nu voor het eerst te zien in Nederland in de uitvoering van Introdans. Celis concentreert zich in het beroemde verhaal van de prins die moet trouwen op de moeder-zoon relatie en de motieven van de prins om te ontsnappen aan de klauwen van de monarchie. Het gaat over het ontwaken van de zintuigen en het vinden van een eigen weg.
Stijn Celis begon als danser bij onder andere Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Zurich Ballet en het Cullberg Ballet en ging later choreograferen. Hij maakte werk voor toonaangevende internationale gezelschappen als Ballet Gulbenkian (Lissabon), Les Grands ballets Canadiens (Montreal), Cullberg Ballet (Stockholm), Cedar Lake (New York), IT danca (Barcelona), Nederlands Dans Theater II (Den Haag) en Introdans.
De pers schreef destijds over Swan Lake:
“Het Zwanenmeer van Stijn Celis bewijst dat een van de grootste en bekendste klassiekers uit de balletliteratuur ook met humor verteld kan worden. Op een visueel verbluffende manier geënsceneerd, met gevederde dansers die uit de toneelhemel naar beneden zweven, en met een groot verlangen naar expressieve escalatie.” – Theaterkompass.de
Contextprogramma
Voor de doelgroep families en kinderen die we beogen voor Swan Lake bieden we een uitgebreid contextprogramma aan in de foyers, voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze. Om zo een totaalbeleving te bieden en bezoekers helemaal onder te dompelen in de wereld van het zwanenmeer.
Schoolvoorstelling
Swan Lake is ook te boeken als schoolvoorstelling (aangepaste duur: 60 min), voor scholen in primair (speciaal) onderwijs, groep 3 t/m 8. Uiteraard inclusief een uitgebreid digitaal voorbereidend lespakket en live hosting door het docententeam van Introdans.
Bekijk de bijlage voor meer informatie over het boeken van de schoolvoorstelling.
Swan Lake © Werner Tschan
Swan Lake © Jann Messerli
Swan Lake © Jann Messerli
In het voorjaar presenteren we het programma Spring, een avond rond het werk van de Italiaanse choreograaf Mauro Bigonzetti. We brengen op veler verzoek zijn prachtige ballet Cantata terug (uit 2016), daarnaast dansen we twee delen uit Rossini Cards, en zijn we trots dat Bigonzetti een nieuwe creatie maakt speciaal voor Introdans voor dit programma.
Bigonzetti werkt met vooraanstaande gezelschappen binnen en buiten Europa. Tot de vele buitenlandse gezelschappen die werken van hem dansen, behoren onder meer het Bolsjoi Ballet in Moskou, het New York City Ballet en het English National Ballet.
Nieuwe creatie
Première: 22 maart 2024
Cantata
Aards, rauw, gepassioneerd, zo kun je de dans in Mauro Bigonzetti’s Cantata het best typeren. In dit opzwepende ‘powerstuk’ laat de Italiaanse choreograaf de verschillende karakters uit een Italiaans dorp tot leven komen, daartoe geïnspireerd door de aanstekelijke, schurende muziek en zang van de Italiaanse vrouwenfolkgroep Assurd feat. Enza Pagliara en Enza Prestia. Mannen en vrouwen meten zich in krachtige ensembledansen met elkaar, waarbij de benen alle kanten opzwiepen en het bovenlichaam als het ware woest wordt ‘uitgeschud’. Daarnaast creëerde Bigonzetti prachtige pas de deux vol bijzondere lifts, soms buitengewoon dramatisch of weemoedig, soms juist ook licht en humoristisch. Als kijker kun je moeilijk ongeroerd blijven bij deze uitbundige ode aan de Zuidelijke volkscultuur, de liefde, maar misschien wel vooral aan de gekte. Cantata wordt dan ook steevast op staande ovaties onthaald. Cantata beleefde haar wereldpremière in 2001 in Lissabon, Introdans bracht het stuk naar Nederland in 2016.
De pers schreef over Cantata:
“Een feestelijke uitsmijter.” – de Volkskrant
“Cantata is enerverend, uitgelaten, bij vlagen heerlijk bizar en doet het publiek vooral naar het eind toe naar adem happen.” – De Gelderlander
Rossini Cards
We dansen twee delen uit Rossini Cards. Als eerste de ouverture, de zogenaamde ‘table-section’, die Introdans voor het eerst zal opvoeren. Een prachtige choreografie gesitueerd rond een grote tafel met kaarslicht. Daarnaast dansen we het slotdeel – dat Introdans eerder al bracht in 2018 en afgelopen jaar nogmaals opnam in het jubileumprogramma van 2022. Hierin excelleert het hele tableau – in zwarte colbertjes inclusief baret – in een ludieke en energieke choreografie. Het oeuvre van de Italiaan wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke diversiteit. Rossini Cards is een voorbeeld van Bigonzetti’s barokke stijl, waarin de klassieke techniek basis is voor een moderne choreografie. Op muziek van de beroemde en populaire Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792-1868).
De pers schreef over Rossini Cards:
“Zo zwierig als ze in paren opkomen, zo scherp verspringen ze in strak wisselende rijen. De dansers koppelen lef en bravoure aan exact getimede sprongen op de plaats. Soms lijken ze als raven door de lucht te vliegen. Door de heldere patronen, met veel in canon doorgegeven bewegingen zoals een armgolfslag of een handwijzing, wordt de tinteling van Rossini’s operamuziek zicht- en voelbaar. Laat die tafel met kaarslicht uit het begin van Rossini Cards ook maar aanrukken!” – de Volkskrant
Cantata © Hans Gerritsen
Cantata © Hans Gerritsen
Rossini Cards © Hans Gerritsen
Rossini Cards © Hans Gerritsen
Als uitsmijter presenteert Introdans aan het eind van het seizoen in juni een End of Season Gala. Een zomers gala met bijzondere hoogtepunten van het afgelopen seizoen, aangevuld met virtuoze duetten en solo’s en bijzondere ontmoetingen met niet voor de hand liggende gastdansers. Inspirerend ballet, een feestelijk gekleed publiek: het zijn telkens weer mooie avonden om het theaterseizoen samen in stijl af te sluiten.
© Hans Gerritsen
Prijzen zijn exclusief 12% auteursrechten en btw volgens wettelijk tarief.
Programmawijzigingen voorbehouden.
Voor boekingen bel of mail met Jamy Schinkelshoek: