Vega Diesveld

Geboren: 2002, Zevenaar
Opleiding: Koninklijk Conservatorium; Den Haag, ArtEZ; Arnhem, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst; Frankfurt am Main 
Ervaring: Hessisches Staatsballett, Introdans  

Dansen is Vega’s grote passie. Ze was nog maar drie jaar oud toen ze al wist dat ze niets anders meer wilde. Elke week ging ze naar een balletschool in Doetinchem en ze mocht daar al snel met de oudere klassen meedansen. Niet veel later auditeerde Vega bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werd ze aangenomen. 

Na een aantal jaren bij het Koninklijk Conservatorium, koos ze er voor om te auditeren bij de vooropleiding van ArtEZ. Daar maakte ze al snel kennis met moderne dans en ging er een nieuwe wereld voor haar open. Toch ging het klassieke ballet er niet uit. Na de trainingen pakte ze nog altijd haar spitzen erbij en bleef ze doortrainen.
Zo kreeg de ijverige studente in 2018 een beurs voor de International Ballet Summer School aan de Palucca Hochschule für Tanz in Dresden. 

In de laatste twee jaren van de vooropleiding was er een samenwerking tussen ArtEZ en Introdans. Voor de eindvoorstellingen van de academie werden twee choreografieën ingestudeerd van Robert Battle. Zo leerde ze het gezelschap kennen en het was een geweldige ervaring. 

Voor haar bachelor ging Vega naar de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt am Main, waar er een mooie variatie is tussen het klassieke ballet en moderne dans. Veel docenten hebben gedanst bij Ballett Frankfurt onder leiding van William Forsythe. Hij is een van Vega’s favoriete choreografen en ze heeft tijdens de opleiding veel repertoire van hem mogen dansen. 

Tijdens het seizoen 2022-2023 heeft Vega als stagiaire bij het Hessisches Staatsballett in Wiesbaden gedanst. Door haar harde werk en vermogen om snel te leren stond ze al snel wekelijks met het gezelschap op het toneel. Toen ze na vier jaar in Duitsland de kans kreeg om te dansen bij Introdans was de keuze snel gemaakt. Het is een droom die uitkomt. Vega is stagiaire in seizoen 2023-2024.