Mark van Drunick

Geboren: 1999, Zevenaar (Nederland)
Opleiding: ArtEZ, Arnhem
Ervaring: Introdans (stagiair in seizoen 2020/21 en gastdanser in seizoen 2021/22)

Verliefd op beweging

Dans is er bij Mark met de paplepel ingegoten. Zijn ouders, beide ex-dansers en eigenaren van dansschool DansPodium in Zevenaar, inspireerden hem om te gaan dansen. “Mijn ouders straalden intense vreugde uit tijdens het lesgeven en zorgden ervoor dat ik en vele anderen verliefd werden op beweging. Ze hebben me nooit gedwongen om te dansen; ik heb gymnastiek, voetbal en piano geprobeerd, maar dat alles viel in het niet vergeleken met het geluk dat ik voel in de dansstudio.”

Op zijn vijfde startte Mark met breakdancen in de dansschool van zijn ouders. Mark raakte gefascineerd door de grote bewegingen en de manier waarop breakdance gebruik maakt van het menselijk lichaam. Kort daarna startte hij met 1-op-1 balletlessen, onder begeleiding van afwisselend zijn vader en moeder. Ook volgde hij lessen moderne dans en urban dans. “Het brandende verlangen naar beweging bleef groeien, dus ik besloot dans te gaan studeren”.

De keuze voor Introdans

Mark werd toegelaten tot verschillende dansacademies in Nederland en besloot uiteindelijk te kiezen voor ArtEZ in Arnhem. Ook tijdens zijn zoektocht naar een stage nu zagen meerdere gezelschappen zijn talent, maar Mark koos met volle overtuiging voor een stage bij Introdans. “Ik bezoek de voorstellingen van Introdans al zolang ik mij kan herinneren. Nooit heb ik een programma gemist. Het kunstenaarschap van Introdans spreekt mij als danser erg aan. Het repertoire van Introdans is erg divers en bevat een aantal van de beste choreografieën in de wereld. Introdans verovert het publiek met dans die aangrijpend, mooi en soms grappig is. Ik ben dankbaar voor de kans om mij bij deze geweldige dansers aan te sluiten en geniet van mijn tijd bij Introdans”.

Vrijheid

Voor Mark is dans de ultieme vorm van vrijheid. “Het is een taal die we allemaal spreken. Ik geloof dat de taal van dans meer woorden kent dan alle talen bij elkaar, omdat je met dans dingen kunt uitdrukken die niet in woorden zijn te vatten”. Op het podium is Mark de ware versie van zichzelf, zonder filters. Zijn doel is om het publiek iets te laten denken, voelen en ervaren wat het normaal niet ervaart. Zodra het publiek het theater betreedt, betreedt het volgens hem een nieuwe wereld: een fantasiewereld. “Ook als ik met mijn dans slechts één persoon even uit de realiteit kan halen, is dat alle moeite waard”.