Jamy Schinkelshoek

Geboren: 1988, Voorburg
Opleiding: Koninklijk Conservatorium, Den Haag
Ervaring: Compagnie Europa Danse, Cannes; Introdans (sinds augustus 2007)
Onderscheidingen: Studiebeurs Dansersfonds ’79 (2005); Aanmoedigingsprijs Dansersfonds ’79 (2008)

“Dans is voor mij de perfecte mix van schoonheid en rauwheid. De elegantie en de puurheid van dans en muziek in combinatie met jezelf tot het uiterste pushen, vormen voor mij de ultieme beloning, uitdaging en persoonlijke zoektocht.”

Rescue mission bij Introdans

“Ik ben, denk ik, wel echt in de wieg gelegd om te dansen.” Jamy is acht als ze samen met haar eeneiige tweelingzus een proeflesje ballet doet. Haar zus vond het niets, maar voor Jamy was het liefde op het eerste gezicht. Al na een jaar deed ze auditie bij het Koninklijk Conservatorium. “Toen ze me vroegen om een cambré te laten zien, moest ik vragen wat het was. Achterover buigen dus. Gelukkig kon ik dat.” Jamy wordt aangenomen en ze vindt het dansen en de discipline heerlijk. Na het Conservatorium vertrekt de klassiek geschoolde Jamy naar Cannes om te dansen bij Compagnie Europe Danse. Daar merkt ze dat ook het moderne repertoire haar goed past. Op een avond belt Roel Voorintholt (artistiek leider Introdans red.), hij heeft de volgende dag een invaller nodig. “Ik kende het stuk maar ik was gewend aan andere dansers om me heen, een andere partner. Ik leerde deze mensen letterlijk op het podium kennen.” Niet lang na haar rescue mission krijgt ze een contract aangeboden bij Introdans.

Inmiddels danst Jamy al sinds 2007 bij Introdans. “Ook na al die jaren blijf ik uitdaging vinden en valt er altijd wat te leren. Dat komt door het repertoire, we dansen bij Introdans zo’n afwisselende choreografieën dat je vanzelf een allround danser wordt. En dat past goed bij mijn karakter, ik wil zo veel mogelijk kunnen. Naarmate ik ouder word, durf ik meer te laten zien van mezelf en begrijp ik diepere lagen in een rol of karakter.” Begrijpelijk dan ook dat Jamy zich helemaal kan uiten in het werk van Jiři Kylían. “De technische en klassieke uitdaging in combinatie met emotie en de prachtige muziek vind ik fantastisch.” Aan de andere kant kan ze zich bijvoorbeeld ook compleet laten gaan bij het werk van Inbal Pinto. Haar werk vereist dat je andere kanten van jezelf laat zien, je speelt geen rol, je bent ’m. Van de vele bijzondere ervaringen tijdens haar carrière bij Introdans, steken sommige er boven uit. Zoals het optreden in het Mariinski theater in Sint-Petersburg. Als klein meisje wist ze al, daar dansen alleen de échte sterren. Ze geniet van de één op één samenwerkingen met de vele choreografen. “Het is zo uniek om bijvoorbeeld met Mats Ek, Jiři Kylían of Hans van Manen persoonlijk te kunnen werken.”

Teamplayer

Jamy staat krachtig in haar (dans)schoenen. Ze pusht zichzelf graag tot het uiterste, het vak vraagt erom dat je karakter toont. Tijdens de repetities is ze een stabiele factor in de groep en weet ze rust te creëren in de studio, maar altijd met humor, optimisme en een beetje zelfspot. Ze neemt graag leiding maar is daarnaast een echte teamplayer. “Ik ben vertegenwoordiger van de dansers binnen Introdans, maar ook daarbuiten in de Nationale Dansersraad. Daarnaast ben ik lang voorzitter geweest van de ondernemersraad en ben ik bestuurslid bij een theatergroep. Ik houd ervan in discussie te gaan en ben niet bang om me uit te spreken. Ik zorg graag dat alles goed loopt om me heen.”

Als oudste van vijf zusjes heeft Jamy altijd jongere kinderen om zich heen gehad. Het zorgzame zit van nature in haar. Voor haar is het dan ook een goede match om de familievoorstellingen te dansen. “Je maakt altijd iets los bij kinderen. Ik vind het belangrijk om ze iets te leren en te inspireren.” Daarom geeft ze in haar vrije tijd ook met regelmaat dansles. Als bestuurslid van Kazou, een theaterwerkplaats voor mensen met autisme, kan ze ervaring opdoen met het zakelijk management in de culturele sector. “Daar zie ik mijn toekomst, ik wil zeker in de sector blijven werken.” Voor nu wil Jamy nog dansen.

Liefde in de coulissen

In 2019 kreeg ze een zware blessure, ze brak haar voet op toneel tijdens een voorstelling. De rest van het seizoen trainde ze hard om terug te komen op haar oude niveau. Waar een ander misschien bij de pakken neer zou zitten, zag Jamy deze periode vooral als een kans. “Ik heb me kunnen richten op andere dingen waar ik nooit eerder tijd voor had. Het heeft me veel gebracht.” De stadse Jamy woont sinds een aantal jaar in een boerendorp in de Achterhoek. “Ik vind het heerlijk, iets meer afstand van mijn werk en lekker in de natuur.” Ze woont daar met haar grote liefde, voormalig technicus van Introdans, die ze in de coulissen leerde kennen. “We werkten al vier jaar samen, maar tijdens een tournee in China sprong de vonk over. Sindsdien is het dik aan, en in 2020 zijn we getrouwd.”

“Danseres Jamy Schinkelshoek laat een prachtige, subtiele mimiek zien en de lijnen die zij met haar armen weet te dansen zijn van een adembenemende schoonheid.”

Leeuwarder Courant over Jamy in Trompe L’Oeil van Jiří Kylián